018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

11. Noć muzeja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Na preko 20 lokacija u gradu, večeras se, 11. put zaredom, održava nacionalna „Noć muzeja“ . Ove godine u ovom, svojevrsnom „prazniku kulture“ učestvuje preko 70 gradova i mesta širom Srbije, a programi traju od 18 sati do 2 sata po ponoći.

Prvobitni termin održavanja 11. Noći muzeja – 17. maj, pomeren je za 7. jun zbog poplava koje su zadesile našu zemlju. Pripremljene za taj dan, ustanove kulture su bile prve koje su 17. maja otvorile svoja vrata za prikupljanje humanitarne pomoći. Time su , još jednom, potvrdile važnu ulogu koju imaju u našim životima, kao učitelji prošlih vremena, prijatelji u sadašnjim trenucima i vodiči kroz buduće, nadamo se bolje dane.

U Paviljonu izložba pod nazivom „Diploma 2014“.Ovu postavku čine radovi master studenata odseka za likovne umetnosti niškog Fakulteta umetnosti.Izložba je otvorena prethodne večeri, u petak , 6.juna .

U ovom prostoru, nalazi se izložba fotografija mlade umetnice Rine Vukobratović, ili kako je moguće haiku poeziju pretvoriti u umetničku fotografiju. Pored svake fotografije nalazi se i haiku stih koji je umetnica pisala u detinjstvu i koji je kasnije, kao akademski slikar, dobio svoju vizuelizaciju. Tako je nastala serija fotografija „Devojčica koja vidi stihove“.

Kroz 157 eksponata ispricana je prica o značajnim događajima koji su se desili u Nišu, tadašnjoj ratnoj prestonici. Postavku čini i telegram srpskoj vladi u kome se obaveštava o ubistvu Franca Ferdinanda. Drugi deo uzložbe čini 80 eksponata oružja, odlikovanja i vojne opreme koja je korišćena u Velikom ratu.

Ovo su samo 3 od 21 lokacije u gradu koje treba posetiti ove noći. Bogat program čeka vas i u Galeriji Srbija, Biblioteci Stevan Sremac, Skoli mode i lepote , Umetnickoj i Muzičkoj školi, na Fakultetu umetnosti. Detaljnije informacije mogu se naći i na zvaničnom sajtu Noći muzeja www.nocmuzeja.rs

 

 

Povezane vesti